0(0)

Żywienie w onkologii

  • Czas trwania 2h
  • Ostatnia aktualizacja 27 kwietnia 2021

Opis

PREMIERA SZKOLENIA: 31.08.2020 r., godz. 17:00

Promocja: niższa cena tylko do 2 września 2020 roku!

Odpowiednie żywienie jest bardzo ważnym elementem terapii nowotworowej i może znacząco wpływać na poprawę stanu odżywienia pacjenta.
Jaką dokładnie rolę pełni dieta w onkologii i jakie są aktualne zalecenia światowych towarzystw?
Poznaj odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania w gabinecie dietetyka – prosto od praktyka!

Plan szkolenia:

Część I:

  1. Pacjent z choroba onkologiczną w gabinecie dietetyka
  2. Wywiad z pacjentem – kluczowe pytania
  3. Ocena stanu odżywienia
  4. Wpływ choroby na stan odżywienia
  5. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w zależności od lokalizacji nowotworu
  6. Wpływ stosowanej terapii na stan odżywienia i możliwości przyjmowania posiłków drogą doustną
  7. Sposoby radzenia z dolegliwościami w trakcie leczenia (nudności, wymioty, brak apetytu, suchość w jamie ustnej, biegunki, zaparcia, etc.)
  8. Niebezpieczne terapie
  9. Najczęściej stosowane substancje/produkty/terapie przez pacjentów (witamina B12, witamina C, terapia Gersona, etc).

Część II:

  1. Interakcje z leczeniem przeciwnowotworowym
  2. Leczenie żywieniowe a lokalizacja nowotworu
  3. Żywienie pozajelitowe – kiedy i jak długo?
  4. Żywienie dojelitowe
  5. Doustne preparaty odżywcze
  6. Rekomendacje dietetyczne/żywieniowe w trakcie i po zakończeniu terapii
  7. Najnowsze wytyczne międzynarodowych towarzystw
  8. Opisy przypadków

 

Czego się nauczę?

  • zdobędziesz aktualną wiedzę dotyczącą istotności żywienia w onkologii
  • uzyskasz praktyczne wskazówki dotyczące pracy z pacjentami onkologicznymi
  • Case study

Tematy tego kursu

4Lekcje2h

Żywienie w onkologii

Żywienie w onkologii – część I1:00:00
Żywienie w onkologii – część II1:00:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz

O instruktorach

Prezes Towarzystwa Dietetyki Klinicznej. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Pracuje w Centrum Leczenia Żywieniowego WSSz. im. M. Pirogowa w Łodzi. W 2019 r. obroniła rozprawę doktorską pod tytułem „Badania nad znaczeniem żywienia pozajelitowego u chorych z zespołem krótkiego jelita”. Odbyła staż w ośrodku leczenia niewydolności przewodu pokarmowego i transplantacji - Thomas Starzl Transplantation Institute w Pittsburghu Obszarem jej zainteresowań zawodowych i naukowych to leczenie żywieniowe w onkologii oraz wśród pacjentów z ostrą i przewlekłą niewydolnością przewodu pokarmowego. Wciąż poszerza swoją wiedzę uczestnicząc w zjazdach i konferencjach krajowych i zagranicznych.

 

0 (0 Oceny)

1 Kursy

41 studenci

249,00 

Materiał zawiera

  • nieograniczony dostęp do nagrania w dowolnym czasie
  • e-certyfikat uczestnictwa
  • możliwość uzyskania e-certyfikatu potwierdzającego zdobytą wiedzę
  • i oczywiście... wysoka dawka merytorycznej wiedzy!

Wymagania

  • znajomość podstawowych pojęć z dziedziny dietetyki i onkologii

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • lekarze
  • doktoranci
  • studenci
  • pozostałe osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry