Żywienie w onkologii
Opis
PREMIERA SZKOLENIA: 31.08.2020 r., godz. 17:00
Promocja: niższa cena tylko do 2 września 2020 roku!
Odpowiednie żywienie jest bardzo ważnym elementem terapii nowotworowej i może znacząco wpływać na poprawę stanu odżywienia pacjenta.
Jaką dokładnie rolę pełni dieta w onkologii i jakie są aktualne zalecenia światowych towarzystw?
Poznaj odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania w gabinecie dietetyka – prosto od praktyka!
Plan szkolenia:
Część I:
- Pacjent z choroba onkologiczną w gabinecie dietetyka
- Wywiad z pacjentem – kluczowe pytania
- Ocena stanu odżywienia
- Wpływ choroby na stan odżywienia
- Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w zależności od lokalizacji nowotworu
- Wpływ stosowanej terapii na stan odżywienia i możliwości przyjmowania posiłków drogą doustną
- Sposoby radzenia z dolegliwościami w trakcie leczenia (nudności, wymioty, brak apetytu, suchość w jamie ustnej, biegunki, zaparcia, etc.)
- Niebezpieczne terapie
- Najczęściej stosowane substancje/produkty/terapie przez pacjentów (witamina B12, witamina C, terapia Gersona, etc).
Część II:
- Interakcje z leczeniem przeciwnowotworowym
- Leczenie żywieniowe a lokalizacja nowotworu
- Żywienie pozajelitowe – kiedy i jak długo?
- Żywienie dojelitowe
- Doustne preparaty odżywcze
- Rekomendacje dietetyczne/żywieniowe w trakcie i po zakończeniu terapii
- Najnowsze wytyczne międzynarodowych towarzystw
- Opisy przypadków
Czego się nauczę?
- zdobędziesz aktualną wiedzę dotyczącą istotności żywienia w onkologii
- uzyskasz praktyczne wskazówki dotyczące pracy z pacjentami onkologicznymi
- Case study
Tematy tego kursu
Żywienie w onkologii
Żywienie w onkologii – część I1:00:00
Żywienie w onkologii – część II1:00:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz
O instruktorach
1 Kursy
48 Studenci
Bardzo słabe szkolenie zarówno merytorycznie jak i technicznie. Bardzo słaba jakość nagrania – praktycznie mało co słychać na maksymalnie włączonej głośności.