Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit
Opis
Serdecznie zapraszamy! Szkolenie dostępne już od 1 sierpnia!
Wszystkie osoby, które wykupią teraz kurs otrzymają dostęp na zawsze!
Dodatkowo szkolenie dostępne będzie w każdej chwili, obejrzysz kiedy będziesz chcieć!
Plan szkolenia:
I część:
🥦 Nieswoiste choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) – wstęp i ogólna charakterystyka jednostki chorobowej i pacjentów.
🥦 IBD na świecie i w Polsce – jakie czynniki mają wpływ na rozwój IBD?
🥦 Omówienie wpływu czynników środowiskowych, immunologicznych i genetycznych ze szczególnym uwzględnieniem tych pierwszych
🥦 Czy IBD u dzieci różni się od choroby występującej u osób starszych?
🥦 Związek między IBD a mikrobiotą jelitową
🥦 Starzenie komórkowe w kontekście pacjentów z IBD
II część:
🥦 Jaki wpływ na rozwój i występowanie IBD mają czynniki żywieniowe? Przegląd wybranych badań.
🥦 Rola wybranych składników żywności wykazujących obiecujące efekty na jakość życia osoby cierpiącej na IBD (m.in. omówienie roli błonnika, laktoferyny itd.)
🥦 Leczenie dietetyczne w okresie zaostrzenia i remisji choroby
🥦 Omówienie aktualnych zaleceń dietetycznych u pacjentów z IBD ze szczególnym uwzględnieniem remisji.
Czego się nauczę?
- zdobędziesz wiedzę dotyczącą nieswoistych chorób zapalnych jelit
- otrzymasz najnowszą wiedzę związaną z dietoterapią w IBD
- dowiesz się jakie są aktualne zalecenia żywieniowe oraz jakie składniki mają wpływ na IBD
Tematy tego kursu
Szkolenie
Część I1:00:00
Część II1:30:00
Certyfikat uczestnictwa
Prezentacja
O instruktorach
1 Kursy
19 Studenci
Szkolenie bardzo słabe. Jest to zlepek mało konkretnych publikacji badawczych. Prowadzący nie ma żadnego doświadczenia w pracy z pacjentami z IBD. Szkolenie zawiera błędy merytoryczne między innymi: preparaty doustne nie są refundowane - na szkoleniu jest informacja, że są czyli prowadzący nie pracuje na takich produktach i z takimi osobami, dieta dash i śródziemnomorska są przeciwskazane - na szkoleniu są zalecane - podstawą tych diet są surowe owoce i warzywa, strączki, orzechy, nasiona - które u wszystkich pacjentów nasilają a nawet wywołują objawy choroby, wie to każdy kto pracuje z pacjentem z IBD. Zalecana jest dieta lekkostrawna o której na szkoleniu nie ma ani słowa! Nie ma też ani słowa o tym jaki błonnik powinien być zalecany co jest podstawa. To szkolenie to pomyłka.
Świetne szkolenie, same konkrety, bardzo dobre przedstawienie choroby oraz kwesti żywieniowych. Moim zdaniem warte swojej ceny. Mogę polecić tym, którzy chcą poszerzyć swoją więdzę dotyczącą NZJ jak i usystematyzować to, co już o nich wiedzą
bardzo ciekawy kurs, sporo teorii w 1 części, ale bardzo przydatnej i wytłumaczonej przystępnie. Druga część to mistrzostwo świata, nie sadzilam, ze dowiem sie az tyle w ciagu niespelna 3 godzin :)
Jestem pod wrażeniem przygotowanego szkolenia i wiedzy. Liczba cytowanych badań jest bardzo duża, bardzo podoba mi się styl prowadzenia wykładu, jak i treść. Czekam na kolejne szkolenie!