0(0)

Żywienie dzieci w chorobach neurorozwojowych

  • Czas trwania 2h
  • Ostatnia aktualizacja 7 września 2020

Opis

PREMIERA SZKOLENIA: 9 WRZEŚNIA 2020 r., godz. 17:00

Promocja: niższa cena tylko do 2 września 2020 roku!

Znaczenie żywienia u dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi jest w dalszym ciągu tematem zagorzałych rozmów i emocjonalnych dyskusji. W gabinecie dietetycznym rodzice takich pacjentów zazwyczaj są wysoko zmotywowani do podjęcia działań żywieniowych, czy wykonania dodatkowych badań, aby zoptymalizować wyniki terapii swoich dzieci. Zadaniem dietetyka jest właściwe pokierowanie interwencją żywieniową, ale też edukacja rodziców względem potencjalnych pułapek i zagrożeń wynikających z działań, które często podejmują samodzielnie. Wiedza z zakresu wspomagania żywieniowego dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi jest niewątpliwym atutem dietetyka pediatrycznego, a na pewno jest potrzebna profesjonalistom, również innych specjalizacji, pracującym w poradniach psychologiczno-psychiatrycznych.

Część I:
1. Zaburzenia neurorozwojowe u dzieci – rodzaje i znaczenie dietoterapii.
2. Kryteria diagnostyczne zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD).
3. Powiązanie mikrobioty jelitowej oraz nietolerancji pokarmowych z ADHD w świetle badań naukowych.
4. Zalecenia żywieniowe w ADHD – węglowodany proste pod lupą.

Część II:
1. Zaburzenia ze spektrum autyzmu (ASD) – rodzaje i kryteria diagnostyczne.
2. Objawy ASD występujące we wczesnym dzieciństwie a rola dietetyka.
3. Badania naukowe oraz terapie alternatywne w ASD.
4. Zalecenia żywieniowe w ASD – suplementy i dodatki do żywności czyli nawigacja po żywieniowym labiryncie.

 

Czego się nauczę?

  • zdobędziesz najnowszą i aktualną wiedzę dotyczącą żywienia w chorobach neurorozwojowych
  • poznasz aktualne zalecenia żywieniowe w zespole nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD)
  • dowiesz się, jak wspomóc żywieniowo dzieci cierpiące na zaburzenia ze spektrum autyzmu (ASD)
  • zyskasz dostęp do wiedzy opartej wyłącznie o dowody naukowe (ang. evidence based medicine, EBM)

Tematy tego kursu

4Lekcje2h

Żywienie dzieci w chorobach neurorozwojowych

Część I40:00:00
Część II1:10:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz

O instruktorach

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, aktualnie wykładowca w Zakładzie Immunologii, Biochemii i Żywienia. Obecnie przygotowuje się do obrony pracy doktorskiej z zakresu żywienia dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Odbyła szkolenie z wykorzystania intensywnej terapii poznawczo – behawioralnej w zaburzeniach odżywiania na Uniwersytecie Oksfordzkim. W pracy dietetycznej specjalizuje się we wsparciu dzieci leczonych psychiatrycznie. Swoje doświadczenie zdobywała w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego, Szpitalu Psychiatrycznym w Zaborze oraz w Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego. W gabinecie często wita również najmłodszych pacjentów zajmując się wybiórczościami pokarmowymi, nadzorem nad rozszerzaniem diety i wypracowywaniem prawidłowych nawyków żywieniowych. Nad wprowadzanymi zmianami zazwyczaj pracuje z całą rodziną wspomagając proces wykorzystaniem między innymi gier i zabaw psychodietetycznych.
0 (0 Oceny)

1 Kursy

40 studenci

249,00 

Materiał zawiera

  • nieograniczony dostęp do nagrania w dowolnym czasie przez 12 miesięcy
  • e-certyfikat uczestnictwa
  • możliwość uzyskania e-certyfikatu potwierdzającego zdobytą wiedzę
  • i oczywiście... wysoka dawka merytorycznej wiedzy!

Wymagania

  • znajomość podstawowych pojęć z dziedziny dietetyki i psychiatrii

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • lekarze
  • psycholodzy
  • psychoterapeuci
  • doktoranci i studenci
  • pozostałe osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry