Wybiórczość pokarmowa a rodzinne środowisko żywieniowe
Opis
Podczas tego bardzo interesującego wystąpienia zajmiemy się wyjątkowo ważnym tematem dotyczącym wybiórczości pokarmowej w rodzinnym środowisku żywieniowym.
Według danych statystycznych nawet 40-50% rodziców dzieci w wieku wczesnodziecięcym, przedszkolnym i wczesnoszkolnym niepokoi się o wybiórczą dietę swoich potomków. Zgłoszenia dotyczące wybiórczości pokarmowej są coraz częstsze w praktyce psychodietetycznej, dlatego też istotne jest, aby Specjalista był świadomy roli rodziny i najbliższego środowiska małego pacjenta w leczeniu.
Na podstawie aktualnych danych naukowych i obserwacji z praktyki klinicznej podczas wykładu zostaną poruszone aspekty:
definiowania, rozumienia i rozróżniania problemów określanych zbiorczo jako „wybiórcze jedzenie”,
konsekwencji wybiórczości pokarmowej dla statusu odżywienia i rozwoju dziecka,
uwarunkowań wybiórczości pokarmowej, znaczenia uwarunkowań rodzinnych (dylemat: geny czy środowisko?),
postaw żywieniowych obserwowanych wśród rodzin z problemem wybiórczego jedzenia,
roli rodziny w diagnostyce i leczeniu, efektywności terapii angażujących rodzinę,
strategii współpracy psychodietetycznej z rodziną dziecka jedzącego wybiórczo.
Niska cena wykładu zapewniona, dzięki utrwaleniu wykładu podczas Konferencji PAD (wykład bez certyfikacji).
Tematy tego kursu
Wideo
Wideo1:10:00
O instruktorach
31 Kursy
244 Studenci