5.00(2)

Wybiórcze jedzenie – problem o wielu obliczach

  • Czas trwania 2h 30m
  • Ostatnia aktualizacja 1 lipca 2020

Opis

W gabinetach dietetycznych poszukuje pomocy wielu rodziców obserwujących u swoich dzieci niepokojące wybiórcze ograniczanie jedzenia. Objaw ten nie jest specyficzny dla jednego rodzaju zaburzeń – może świadczyć zarówno o somatycznym źródle problemu, jak i o psychologicznej jego naturze. Szkolenie ma na celu omówienie problemu z perspektywy holistycznej, wskazując na praktyczne rozwiązania w gabinecie dietetycznym i/lub psychodietetycznym oraz podpowiadając jak prowadzić terapię pacjenta z wybiórczym jedzeniem w interdyscyplinarnym zespole. Podczas szkolenia zaprezentowane zostaną opisy przypadków z praktyki psychodietetycznej.

Część I: Charakterystyka zaburzeń przebiegających z objawem wybiórczego ograniczania jedzenia

W tej części szkolenia omówione zostaną zaburzenia zarówno psychologicznej naturze problemu (m.in.: ARFID, neofobia żywieniowa, zaburzenia karmienia), jak i najczęstsze somatyczne źródła wybiórczego jedzenia (m.in.: zaburzenia przewodu pokarmowego, zmiany w sferze orofacjalnej, problemy neurologopedyczne).

Część II: Diagnostyka oraz postępowanie dietoterapeutyczne i psychodietetyczne

W kolejnej części poznasz praktyczne wskazówki postępowania z podopiecznymi – od rozszerzonego wywiadu, poprzez zalecane badania diagnostyczne, do zasad dietoterapii i zaleceń behawioralnych dla pacjenta i jego opiekunów.

Część III: Wybiórcze jedzenie jako problem interdyscyplinarny

Współpraca interdyscyplinarna w terapii pacjentów z wybiórczym ograniczaniem jedzenia jest niezbędna do osiągnięcia sukcesu. W tej części szkolenia zostanie wskazana rola poszczególnych specjalistów na każdym z etapów leczenia, a także zaprezentowane będą praktyczne wskazówki do udoskonalania współpracy interdyscyplinarnej.

Premiera szkolenia: 30.06.2020, 17:00

Czego się nauczę?

  • zdobycie wiedzy dot. zaburzeń przbiegających z objawem wybiórczego jedzenia
  • uzyskanie praktycznej wiedzy związanej z diagnostyką i postępowaniem dietoterapeutycznym i psychodietetycznym

Tematy tego kursu

3Lekcje2h 30m

Kurs wideo

Materiał wideo2:15:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz

O instruktorach

Mgr dietetyki, mgr psychologii, doktorantka i pracownik naukowo-dydaktyczny Katedry Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, wykładowca akademicki na WSZUiE oraz SWPS w Poznaniu Prowadzi badania z zakresu zaburzeń psychicznych, w szczególności zaburzeń odżywiania, obrazu ciała oraz ADHD, w obszarze jej zainteresowań jest również psychologia mediów. Jest autorką publikacji naukowych i popularno-naukowych, scalających wiedzę z pogranicza dietetyki i psychologii. Współtworzy projekty profilaktyczne związane z prawidłowym odżywianiem i zdrowiem psychicznym. Na co dzień pracuje w Klinice Psychiatrii Dzieci i Młodzieży UMP, prowadząc psychoterapię grupową i psychoedukację żywieniową dla pacjentów z zaburzeniami odżywiania oraz realizuje własną praktykę psychodietetyczną w Centrum Psychodietetyki.
5.00 (2 Oceny)

1 Kursy

45 studenci

Opinie studentów

5.0

Total 2 Ratings

5
2 Oceny
4
0 Ocena
3
0 Ocena
2
0 Ocena
1
0 Ocena

Przydatna wiedza przekazana w ciekawy i przystępny sposób - super, oby tak dalej!

Bardzo ciekawe, konkretne i rzeczowe szkolenie. Dobra prezentacja i przekaz wiedzy.
Bardzo dziękuje za spotkanie.

249,00  199,00 

Materiał zawiera

  • nieograniczony dostęp do nagrania w dowolnym czasie
  • e-certyfikat uczestnictwa
  • możliwość uzyskania e-certyfikatu potwierdzającego zdobytą wiedzę
  • i oczywiście... wysoka dawka merytorycznej wiedzy!

Wymagania

  • znajomość podstawowych pojęć z dietetyki, psychologii i fizjologii

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • psycholodzy
  • lekarze
  • pedagodzy
  • studenci
  • pasjonaci zdrowego żywienia
Przewiń do góry