0(0)

Wsparcie dietetyczne i psychodietetyczne pacjentów z zaburzeniami lękowymi

  • Kategorie Kursy
  • Czas trwania 03h 30m
  • Ostatnia aktualizacja 23 stycznia 2024

Opis

Z przyjemnością zapraszamy na długo wyczekiwane szkolenie dotyczące wsparcia dietetycznego i psychodietetycznego pacjentów z zaburzeniami lękowymi, które poprowadzi Natalia Kalinowska!

Premiera szkolenia: 23 stycznia, godz. 17:00
+ bezpłatny webinar wprowadzający

Poniżej prezentujemy skrócony plan i bardzo ciekawy szczegółowy plan szkolenia i zachęcamy do rejestracji!

To ponad 3 godzinny kurs, dzięki któremu najprawdopodobniej dowiesz się więcej o zaburzeniach lękowych niż na całych swoich studiach!

Każdy Uczestnik otrzyma dostęp wieczysty i bezpłatne aktualizacje w przyszłości.
To aktualna wiedza oparta o dowody naukowe, wiele cytowanych metaanaliz i danych, które mogą być pomocne w Twojej praktyce klinicznej.

Plan skrócony:

  1. Czym są zaburzenia lękowe?
  2. Rodzaje zaburzeń lękowych
  3. Jak odżywiają się pacjenci z zaburzeniami lękowymi?
  4. Wsparcie dietetyczne pacjentów z zaburzeniami lękowymi:
  5. Suplementacja w zaburzeniach lękowych
  6. Aktywność fizyczna w zaburzeniach lękowych
  7. Wsparcie psychodietetyczne pacjentów z zaburzeniami lękowymi
  8. Rola technik tj. mindfullness i medytacja w łagodzeniu stanów lękowych

 

Plan szczegółowy: 

  1. Zaburzenia lękowe – definicja.
  2. Rodzaje zaburzeń lękowych według ICD-11.
  3. Zaburzenia lękowe – statystyka.
  4. Zespół lęku napadowego.
  5. Zaburzenia lękowe w postaci fobii:
    1. Agorafobia
    2. Fobia społeczna
    3. Specyficzne (izolowane) postacie fobii.
  6. Zaburzenia lękowe uogólnione (nerwica lękowa):
    1. Wewnętrzne napięcie i niepokój, rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, dyskomfort w klatce piersiowej, dolegliwości z przewodu pokarmowego,
    2. ORAZ zniekształcenia poznawcze (przewidywanie przyszłości, czytanie w myślach, katastrofizacja, filtr negatywny, umniejszanie pozytywów, emocjonalne uzasadnianie, personalizacja, nadużywanie imperatywów),
  7. Zaburzenia depresyjno-lękowe:
    1. Zaburzenia obsesyjno-kompulsywne,
      1. Nerwica natręctw
      2. Kompulsywne objadanie się,
    2. Zaburzenia lękowe jako ostra reakcja na stres,
    3. Zaburzenia lękowe występujące pod postacią somatyczną,
      1. Zaburzenia somatyzacyjne,
        1. Układ oddechowy,
        2. Układ sercowo-naczyniowy,
        3. Układ pokarmowy,
          1. Biegunki,
          2. Zaparcia,
          3. Wzdęcia,
          4. Zespół jelita drażliwego,
          5. Refluks żołądkowo-przełykowy,
          6. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
        4. Zaburzenia hipochondryczne

        8. Jak odżywiają się pacjenci z zaburzeniami lękowymi?
        9.Wsparcie dietetyczne pacjentów z zaburzeniami lękowymi:

    1. Jakie pokarmy mogą nasilać zaburzenia lękowe?
      1. Żywność wysokoprzetworzona,
      2. Produkty z wysoką zawartością cukrów prostych,
      3. Kofeina,
      4. Alkohol.
    2. Jakie pokarmy mogą łagodzić zaburzenia lękowe?
      1. Antyoksydanty,
      2. Błonnik pokarmowy,
      3. Kwasy tłuszczowe omega-3,
      4. Żywność bogata w tryptofan,
      5. Żywność bogata w witaminy z grupy B.
    3. Dieta niskowęglowodanowa,
    4. Dieta ketogeniczna,
    5. Dieta MIND,
    6. Dieta śródziemnomorska,
    7. Dieta wegetariańska

         10. Suplementacja w zaburzeniach lękowych

    1. Witamina D
    2. Probiotykoterapia – psychobiotyki,
    3. Omega-3,
    4. Kurkumina,
    5. Magnez,
    6. Witaminy z grupy B,
    7. Ashwaganda,
    8. L-teanina.

        11. Wsparcie psychodietetyczne pacjentów z zaburzeniami lękowymi

    1. Nadwaga i otyłość,
    2. Obraz ciała,
    3. Odróżnianie emocji od głodu – nauka sygnałów płynących z ciała,
    4. Kompulsywne objadanie się,
    5. Zespół jedzenia nocnego,
    6. Bulimia,
    7. Anoreksja.

       12. Aktywność fizyczna w zaburzeniach lękowych

       13. Mindfullness i medytacja w łagodzeniu stanów lękowych

       14. Rola snu w zaburzeniach lękowych.

Czego się nauczę?

  • zdobędziesz wiedzę dotyczącą wsparcia dietetycznego i psychodietetycznego pacjentów z zaburzeniami lękowymi
  • otrzymasz najnowszą wiedzę opartą o dowody naukowe
  • dowiesz się czym są zaburzenia lękowe i jakie wyróżniamy ich typy
  • poznasz aktualny stan wiedzy i dowiesz się, jak odżywiają się pacjenci z zaburzeniami lękowymi
  • dowiesz się jaki jest najlepszy model żywieniowy dla pacjentów z zaburzeniami lękowymi i jakie pokarmy mogą łagodzić oraz nasilać występowanie zaburzeń lękowych
  • poznasz najważniejsze aktualne badania!

Tematy tego kursu

6Lekcje03h 30m

Szkolenie

Część I1:45:00
Część II00:40:00
Część III1:00:00
Certyfikat uczestnictwa
Prezentacja

Webinar – 11.01

O instruktorach

Dietetyk kliniczny i psychodietetyk   Ukończyła studia magisterskie na Gdańskim Uniwersytecie na kierunku dietetyka oraz studia podyplomowe na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku na kierunku psychodietetyka.   Do obszarów jej pracy z Pacjentami należą zaburzenia i choroby metaboliczne, hormonalne oraz psychosomatyczne. Pomaga również w budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem i sobą oraz wspiera leczenie zaburzeń odżywiania. Prowadzi liczne warsztaty dla kobiet w zakresie komunikacji z ciałem oraz psychologii odchudzania. Tworzy artykuły o tematyce medycznej, dietetycznej oraz psychodietetycznej.
0 (0 Oceny)

1 Kursy

21 Studenci

349,00 

Materiał zawiera

  • prezentacja wideo
  • dostęp wieczysty
  • bezpłatny dostęp do aktualizacji w przyszłości (tylko przy rejestracji teraz!)
  • e-certyfikat uczestnictwa

Wymagania

  • podstawy fizjologii człowieka
  • podstawowa wiedza z zakresu psychologii i dietetyki

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • lekarze
  • wszystkie osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry