0(0)

Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i styl życia seniorów

  • Kategorie Wykłady
  • Czas trwania 1h
  • Ostatnia aktualizacja 14 czerwca 2022

Opis

Z Dr n. med. Angelika Kargulewicz poruszymy temat wpływu pandemii na nawyki żywieniowe i styl życia seniorów.

Poniżej opis tematu:

– Charakterystyka populacji seniorów wraz z analizą zmian typowych dla inwolucji starczej, zmiany w składzie ciała i funkcjonowaniu narządów. Określenie zaburzeń typowych dla osób w wieku starszym, w tym związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i wyborem produktów spożywczych.

– Nawyki żywieniowe i styl życia (w tym poziom aktywności fizycznej) seniorów sprzed i w trakcie trwania pandemii. Jakie piętno na zdrowiu seniorów odcisnęła sytuacja sanitarno-epidemiologiczna będąca wyzwaniem dla współczesnej cywilizacji?

– Edukacja zdrowotna, w tym żywieniowa zaadresowana do seniorów z uwzględnieniem specyfiki stanu klinicznego i położeniem nacisku na wspieranie statusu odpornościowego.

– Wyzwania współczesnej dietetyki celowane w potrzeby seniorów. Zalecane modele żywieniowe z uwzględnieniem składników bioaktywnych i immunomodulujących – fakty i mity.

– Ogólnopolskie inicjatywy mające na celu wspieranie seniorów w trudnym okresie pandemii. Doświadczenia własne związane z pracą w ramach indywidualnej praktyki dietetycznej oraz współpracą z organizacjami pozarządowymi i wirtualną edukacją seniorów. Czy internet/aplikacje online mogą być wykorzystywane w pracy z seniorami?

Tematy tego kursu

1Lekcje1h

Wykład

Wideo01:00:00

O instruktorach

0 (0 Oceny)

31 Kursy

266 Studenci

49,00 

Materiał zawiera

  • prezentacja wideo
  • wieczysty dostęp

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • lekarze
  • psycholodzy
  • studenci uczelni medycznych
  • wszystkie osoby zainteresowane
Przewiń do góry