0(0)

Jakich pacjentów obawiają się dietetycy? Skuteczna komunikacja z pacjentem z zaburzeniami psychicznymi

  • Czas trwania 2h
  • Ostatnia aktualizacja 14 kwietnia 2021

Opis

Szkolenie skierowane jest do dietetyków i psychodietetyków którzy chcą poszerzyć swój warsztat pracy z pacjentem cierpiącym na zaburzenia psychiczne.

PREMIERA SZKOLENIA: 23.04.2021 r., godzina 17:30

Promocyjna cena tylko do dnia premiery!

PROGRAM SZKOLENIA:

  1. Kto jest dla mnie trudnym pacjentem? Praca nad świadomością swoich zasobów i ograniczeń.
  2. Zaburzenia osobowości, zaburzenia psychiczne i uzależnienia. Krótka charakterystyka
  3. Problemy pacjentów z zaburzeniami psychicznymi ujawniające się w gabinecie dietetyka.
  4. „Widzę problem, ale nie chcę urazić i stracić pacjenta”. Jak udzielać rzetelnych informacji zwrotnych?
  5. Asertywny i empatyczny kontakt czyli jak skierować pacjenta do specjalisty psychologa i/lub psychiatry.
  6. Skuteczne pomaganie. Narzędzia i techniki psychologiczne pomocne w kontakcie
    z pacjentem z zaburzeniami psychicznymi.
  7. Stawianie granic w pomaganiu. Motywowanie do wzięcia odpowiedzialności za proces zdrowienia.
  8. Relacja z rudnym pacjentem. Budowanie zaufania oparte na akceptacji i zaangażowaniu.
  9. Budowanie nadziei. Jak długofalowo wspierać pacjenta z zaburzeniem psychicznym w procesie zmiany nawyków żywieniowych.
  10. Współpraca interdyscyplinarna. Komunikacja w zespole terapeutycznym.

Czego się nauczę?

  • zdobędziesz wiedzę z zakresu podstawowej diagnostyki zaburzeń psychicznych
  • wzmocnisz swoje strategie radzenia sobie w sytuacjach trudnych w gabiniecie
  • nauczysz się lepiej rozumieć motywacje i mechanizmy postępowania trudnych pacjentów
  • dowiesz się jak stawiać granice i jednocześnie zachować empatyczny kontakt z pacjentem.

O instruktorach

Marta Boczkowska

Psycholog, psychodietetyk

Absolwentka psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Doktorantka Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich w Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Psycholog w Wojewódzkim Wielospecjalistycznym Centrum Onkologii i Traumatologii im. M. Kopernika w Łodzi. Asystentka badawczo-dydaktyczna w Zakładzie Psychologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Nauczyciel akademicki Uniwersytetu SWPS.  Laureatka stypendium Narodowego Centrum Nauki. Ukończyła szkolenie specjalizacyjne w dziedzinie psychologii klinicznej chorób somatycznych. Realizuje i współpracuje w realizacji grantów naukowo-badawczych NCN i NCBiR. Prowadzi badania nad psychologicznymi mechanizmami samokontroli i samoregulacji w procesie żywienia. Jest autorką licznych programów promocji zdrowia, profilaktyki chorób, interwencji psychologicznych. Jako psychodietetyk pracuje z osobami, które chcą odzyskać kontrolę nad procesem jedzenia. Zajmuje się diagnozą indywidualnych przyczyn nadwagi i otyłości i terapią kognitywną opartą na uważności.
0 (0 Oceny)

1 Kursy

0 studenci

249,00 

Wymagania

  • znajomość podstawowych pojęć z dziedziny dietetyki oraz psychologii

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • psychodietetycy
  • lekarze
  • psycholodzy
  • doktoranci i studenci
  • pozostałe osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry