Praca z pacjentem jedzącym pod wpływem emocji
Opis
PREMIERA SZKOLENIA: 7.10.2020 r.
Promocyjna cena tylko do dnia premiery!
PLAN SZKOLENIA
Część I
1. Charakterystyka jedzenia emocjonalnego.
2. Trudności z identyfikowaniem emocji i nieumiejętne radzenie sobie z emocjami jako przyczyny jedzenia emocjonalnego.
3. W jaki sposób regulujemy emocje? Praktyczne wskazówki jak tę wiedzę wykorzystać w pracy z pacjentem.
– adaptacyjne strategie regulacji emocji
– nieadaptacyjne strategie regulacji emocji
4. W jaki sposób dietetyk powinien rozmawiać z pacjentem o emocjach (pytania otwarte, aktywne słuchanie, odzwierciedlanie, klaryfikacja, parafraza)?
5. Niskie poczucie skuteczności a stan emocjonalny pacjenta. W jaki sposób dietetyk może pomóc pacjentowi podnieść poczucie własnej skuteczności?
Część II
1. Sposoby regulacji emocji do wykorzystania w praktyce dietetyka.
– dzienniczek żywieniowy
– rozwiązywanie problemów
– restrukturyzacja poznawcza
– praktyka wdzięczności
– pisanie ekspresywne (swobodne, automatyczne)
– techniki oddechowe (oddychanie po kwadracie)
– pytanie o cud
– radzenie sobie z obawami związanymi ze zmianą
– podejście uważności (mindfulness)
2. Jak pomóc pacjentowi odnaleźć odpowiednie dla niego sposoby radzenia sobie z emocjami?
Czego się nauczę?
- zdobędziesz najnowszą i aktualną wiedzę dotyczącą jedzenia pod wpływem emocji
- poznasz aktualne zalecenia żywieniowe dla pacjenta borykającego się z problemem emocjonalnego jedzenia
- dowiesz się jak skutecznie pracować z pacjentem jedzącym pod wpływem emocji
- zyskasz dostęp do wiedzy opartej wyłącznie o dowody naukowe (ang. evidence based medicine, EBM)
Tematy tego kursu
Praca z pacjentem jedzącym pod wpływem emocji
Część I00:55:00
Część II01:10:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz
O instruktorach
1 Kursy
19 studenci