0(0)

Nietolerancje i alergie pokarmowe a mikrobiom jelitowy

  • Poziom kursu: średnio zaawansowany
  • Czas trwania 2h
  • Ostatnia aktualizacja 7 września 2020

Opis

PREMIERA SZKOLENIA: 7 WRZEŚNIA GODZ. 17:00

Promocja: niższa cena tylko do 2 września 2020 roku!

Nietolerancje i alergie pokarmowe stanowią wyzwanie w medycynie zarówno z powodu zwiększającej się częstości ich występowania, braku danych dotyczących części alergenów, utrudnionej diagnostyki jak i coraz rzadziej nabywanej immunotolerancji.

Celem szkolenia jest zwrócenie uwagi na zależność między rozwojem niepożądanej reakcji organizmu na spożyte pokarmy a mikrobiom układu pokarmowego.

Skrócona agenda spotkania:
1. Układ odpornościowy jelit
2. Rozwój nietolerancji i alergii pokarmowych
3. Choroby alergiczne a dysbioza
4. Probiotykoterapia w prewencji alergii

Czego się nauczę?

  • zdobędziesz najnowszą wiedzę opartą o dowody naukowe (ang. evidence based medicine, EBM)
  • uzyskasz możliwość poznania mechanizmów związanych ze związkiem występującym między mikrobiomem a nietolerancjami i alergiami pokarmowymi
  • zyskasz dostęp do aktualnych zaleceń dotyczących związku między chorobami alergicznymi a mikrobiomem
  • poznasz najnowsze wytyczne dotyczące probiotykoterapii w chorobach alergicznych

Tematy tego kursu

4Lekcje2h

Nietolerancje i alergie pokarmowe a mikrobiom jelitowy

Część I1:10:00
Część II50:00:00
Certyfikat uczestnictwa
Quiz

O instruktorach

Immunolog, mikrobiolog. Doktor nauk medycznych w dyscyplinie biologia medyczna ze specjalnością immunologia; adiunkt w Zakładzie Immunologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi W swojej pracy naukowej skupia się na badaniach z pogranicza immunologii i mikrobiologii. Jej prace badawcze przyczyniły się do powstania ponad 25 publikacji naukowych o zasięgu międzynarodowym oraz licznych komunikatów zjazdowych przedstawionych na konferencjach naukowych zarówno w kraju, jak i za granicą. Zaowocowało to otrzymaniem grantu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, którego jest kierownikiem. Doktor Justyna ciągle poszerza swój warsztat – uczestniczy w wielu kursach, specjalistycznych szkoleniach i projektach. Jest laureatką międzynarodowych programów m. in. Smart-Up Lab 2019, Hard Skills 2019 oraz finalistką Forge of Talents 2019 na najlepszy start-up łączący naukę z biznesem. Prelegentka sprawnie łączy działalność naukową i dydaktyczną, za co została uhonorowana wyróżnieniem dla najlepszego nauczyciela akademickiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Doktor Justyna jest również współprowadzącą nowy program popularnonaukowy na naszej uczelni – UMED Science prezentujący najważniejsze osiągnięcia naukowe zespołów badawczych realizujących prace na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.
0 (0 Oceny)

1 Kursy

29 studenci

249,00 

Materiał zawiera

  • nieograniczony dostęp do nagrania w dowolnym czasie przez 12 miesięcy
  • e-certyfikat uczestnictwa
  • możliwość uzyskania e-certyfikatu potwierdzającego zdobytą wiedzę
  • i oczywiście... wysoka dawka merytorycznej wiedzy!

Wymagania

  • znajomość podstawowych pojęć z alergologii, dietetyki i immunologii (odporność swoista, nieswoista, GALT itp.)

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • lekarze
  • studenci i doktoranci
  • pozostałe osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry