Wpływ wybranych modeli dietetycznych na występowanie i przebieg zaburzeń odżywiania
Opis
Przedstawiamy pierwszy z webinarów w ramach Akademii Psychodietetycznej Pro, który poprowadzi dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska!
Webinar odbędzie się na żywo 5 września (18:00-20:00) na platformie Clickmeeting, każdy Uczestnik wykupując dostęp do wykładu otrzyma także bezpłatny 12 miesięczny dostęp do nagrania oraz e-certyfikat uczestnictwa!
WEBINAR ZOSTANIE DODANY NA PLATFORMĘ W CIĄGU 24 GODZIN OD LIVE’A. NA PLATFORMIE BĘDZIE MOŻLIWOŚĆ WYGENEROWANIA CERTYFIKATU.
Regularna cena – 299 zł brutto
➡️ Webinary kierowane są do osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie pracy psychodietetycznej z pacjentami, którzy ze wskazań medycznych bądź intencjonalnie stosują określone modele żywieniowe zwiększające ryzyko zaburzonej relacji z jedzeniem bądź zaburzenia odżywiania.
Dietoterapia, choć jest skuteczną strategią na zmniejszanie natężenia przebiegu i łagodzenie objawów wielu jednostek chorobowych, może jednocześnie negatywnie wpływać na elastyczność w żywieniu. Diety eliminacyjne, niezależnie od tego czy są stosowane ze wskazań lekarskich, czy z intencji pacjenta, mogą zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, m.in. anoreksji, napadowego objadania się czy ARFID. Występowanie objawów ze strony przewodu pokarmowego w przebiegu określonych jednostek chorobowych: celiakii, nieswoistych chorób zapalnych jelit bądź zespołu jelita drażliwego może prowadzić nie tylko do zaburzonej relacji z jedzeniem, ale również do negatywnego obrazu własnego ciała, co w konsekwencji nasila również symptomatologię zaburzeń odżywiania
PLAN I ZAKRES TEMATYCZNY WEBINARU:
🟪 Charakterystyka wybranych diet – dieta ketogenna, post przerywany, diety eliminacyjne: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, low-FODMAP, diety stosowane w alergiach pokarmowych.
🟪 Współwystępowanie schorzeń somatycznych wymagających stosowania diet eliminacyjnych (schorzenia przewodu pokarmowego, alergie itp.) i wybranych zaburzeń odżywiania (np. anoreksji, ARFID).
🟪 Charakterystyka wybranych zaburzeń odżywiania: kryteria diagnostyczne, objawy, postępowanie terapeutyczne.
🟪 Charakterystyka wybranych narzędzi (testów) do oceny ryzyka występowania zaburzeń odżywiania.
Przegląd literatury naukowej dokumentujący współwystępowanie zaburzeń odżywiania bądź zaburzonego obrazu ciała podczas stosowania określonych modeli żywieniowych.
🟪 Mechanizmy inicjujące bądź podtrzymujące zaburzoną relację z jedzeniem, bądź zaburzenia odżywiania w określonych modelach żywieniowych.
🟪 Strategie psychodietetyczne umożliwiające stosowanie diet eliminacyjnych z jednoczesnym utrzymaniem elastyczności żywieniowej.
Bądź z nami w 1. edycji webinarów Akademii Psychodietetycznej!
Czego się nauczę?
- Poznasz założenia określonych modeli dietetycznych, korzyści i ryzyko wynikające z ich stosowania, określone wskazania i przeciwwskazania do ich włączenia
- Zdobędziesz wiedzę, jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania u osób stosujących określone modele żywieniowe
- Otrzymasz wskazówki, jak pomóc Pacjentowi wprowadzić określone modele żywieniowe bez ryzyka rozwoju zaburzeń odżywiania
- Zdobędziesz wiedzę, jak edukować dietetycznie pacjentów z określonymi jednostkami chorobowymi, które zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania
- Zdobędziesz praktyczną wiedzę, którą będziesz mógł/mogła wykorzystywać w swoim gabinecie psychodietetycznym
Tematy tego kursu
Nagranie (dostępne po zakończeniu wykładu)
Nagranie02:30:00
Certyfikat uczestnictwa
O instruktorach
3 Kursy
20 Studenci