0(0)

Wpływ wybranych modeli dietetycznych na występowanie i przebieg zaburzeń odżywiania

  • Kategorie Kursy
  • Czas trwania 02h
  • Ostatnia aktualizacja 17 listopada 2024

Opis

Przedstawiamy pierwszy z webinarów w ramach Akademii Psychodietetycznej Pro, który poprowadzi dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska!

Webinar odbędzie się na żywo 5 września (18:00-20:00) na platformie Clickmeeting, każdy Uczestnik wykupując dostęp do wykładu otrzyma także bezpłatny 12 miesięczny dostęp do nagrania oraz e-certyfikat uczestnictwa!

WEBINAR ZOSTANIE DODANY NA PLATFORMĘ W CIĄGU 24 GODZIN OD LIVE’A. NA PLATFORMIE BĘDZIE MOŻLIWOŚĆ WYGENEROWANIA CERTYFIKATU.

Regularna cena – 299 zł brutto

➡️ Webinary kierowane są do osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie pracy psychodietetycznej z pacjentami, którzy ze wskazań medycznych bądź intencjonalnie stosują określone modele żywieniowe zwiększające ryzyko zaburzonej relacji z jedzeniem bądź zaburzenia odżywiania.

Dietoterapia, choć jest skuteczną strategią na zmniejszanie natężenia przebiegu i łagodzenie objawów wielu jednostek chorobowych, może jednocześnie negatywnie wpływać na elastyczność w żywieniu. Diety eliminacyjne, niezależnie od tego czy są stosowane ze wskazań lekarskich, czy z intencji pacjenta, mogą zwiększać ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania, m.in. anoreksji, napadowego objadania się czy ARFID. Występowanie objawów ze strony przewodu pokarmowego w przebiegu określonych jednostek chorobowych: celiakii, nieswoistych chorób zapalnych jelit bądź zespołu jelita drażliwego może prowadzić nie tylko do zaburzonej relacji z jedzeniem, ale również do negatywnego obrazu własnego ciała, co w konsekwencji nasila również symptomatologię zaburzeń odżywiania

PLAN I ZAKRES TEMATYCZNY WEBINARU:

🟪 Charakterystyka wybranych diet – dieta ketogenna, post przerywany, diety eliminacyjne: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa, low-FODMAP, diety stosowane w alergiach pokarmowych.

🟪 Współwystępowanie schorzeń somatycznych wymagających stosowania diet eliminacyjnych (schorzenia przewodu pokarmowego, alergie itp.) i wybranych zaburzeń odżywiania (np. anoreksji, ARFID).

🟪 Charakterystyka wybranych zaburzeń odżywiania: kryteria diagnostyczne, objawy, postępowanie terapeutyczne.

🟪 Charakterystyka wybranych narzędzi (testów) do oceny ryzyka występowania zaburzeń odżywiania.

Przegląd literatury naukowej dokumentujący współwystępowanie zaburzeń odżywiania bądź zaburzonego obrazu ciała podczas stosowania określonych modeli żywieniowych.

🟪 Mechanizmy inicjujące bądź podtrzymujące zaburzoną relację z jedzeniem, bądź zaburzenia odżywiania w określonych modelach żywieniowych.

🟪 Strategie psychodietetyczne umożliwiające stosowanie diet eliminacyjnych z jednoczesnym utrzymaniem elastyczności żywieniowej.

Bądź z nami w 1. edycji webinarów Akademii Psychodietetycznej!

 

 

Czego się nauczę?

  • Poznasz założenia określonych modeli dietetycznych, korzyści i ryzyko wynikające z ich stosowania, określone wskazania i przeciwwskazania do ich włączenia
  • Zdobędziesz wiedzę, jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania u osób stosujących określone modele żywieniowe
  • Otrzymasz wskazówki, jak pomóc Pacjentowi wprowadzić określone modele żywieniowe bez ryzyka rozwoju zaburzeń odżywiania
  • Zdobędziesz wiedzę, jak edukować dietetycznie pacjentów z określonymi jednostkami chorobowymi, które zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania
  • Zdobędziesz praktyczną wiedzę, którą będziesz mógł/mogła wykorzystywać w swoim gabinecie psychodietetycznym

Tematy tego kursu

2Lekcje02h

Nagranie (dostępne po zakończeniu wykładu)

Nagranie02:30:00
Certyfikat uczestnictwa

O instruktorach

0 (0 Oceny)

3 Kursy

20 Studenci

299,00  269,00 
Najniższa cena w ciągu 30 dni: 249,00 

Materiał zawiera

  • dostęp do wykładu na żywo [on-line]
  • bezpłatny 12 miesięczny dostęp do nagrania
  • e-certyfikat uczestnictwa

Wymagania

  • podstawowa wiedza z zakresu psychologii i dietetyki

Docelowi odbiorcy

  • dietetycy
  • psycholodzy
  • lekarze
  • wszystkie osoby zainteresowane tematyką
Przewiń do góry