Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i styl życia seniorów
Opis
Z Dr n. med. Angelika Kargulewicz poruszymy temat wpływu pandemii na nawyki żywieniowe i styl życia seniorów.
Poniżej opis tematu:
– Charakterystyka populacji seniorów wraz z analizą zmian typowych dla inwolucji starczej, zmiany w składzie ciała i funkcjonowaniu narządów. Określenie zaburzeń typowych dla osób w wieku starszym, w tym związanych z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i wyborem produktów spożywczych.
– Nawyki żywieniowe i styl życia (w tym poziom aktywności fizycznej) seniorów sprzed i w trakcie trwania pandemii. Jakie piętno na zdrowiu seniorów odcisnęła sytuacja sanitarno-epidemiologiczna będąca wyzwaniem dla współczesnej cywilizacji?
– Edukacja zdrowotna, w tym żywieniowa zaadresowana do seniorów z uwzględnieniem specyfiki stanu klinicznego i położeniem nacisku na wspieranie statusu odpornościowego.
– Wyzwania współczesnej dietetyki celowane w potrzeby seniorów. Zalecane modele żywieniowe z uwzględnieniem składników bioaktywnych i immunomodulujących – fakty i mity.
– Ogólnopolskie inicjatywy mające na celu wspieranie seniorów w trudnym okresie pandemii. Doświadczenia własne związane z pracą w ramach indywidualnej praktyki dietetycznej oraz współpracą z organizacjami pozarządowymi i wirtualną edukacją seniorów. Czy internet/aplikacje online mogą być wykorzystywane w pracy z seniorami?
Tematy tego kursu
Wykład
Wideo01:00:00
O instruktorach
31 Kursy
267 Studenci